Pe Valea Crişului Repede, la 70 de kilometri de Cluj-Napoca, cocoţat pe o spinare de deal ce priveşte în jos către şosea, se întinde domeniul de la Ciucea, unde Octavian Goga şi soţia sa, Veturia Goga, şi-au petrecut ultimii ani din viaţă. Zidurile "castelului" ascund enigme ce par sortite a nu fi dezlegate vreodată, dar lasă la vedere un adevărat tezaur de artă şi istorie.
"Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie un gram de iubire ca s-o înţelegi." (Nicolae Iorga) Acolo unde Crişul Repede se pregăteşte să-şi desfacă o cale în munţi, la Ciucea, satul dintre dealuri, Octavian Goga şi-a petrecut ultimii 17 ani din viaţă. Aici a dorit să fie înmormântat, în locul despre care îi scria Veturiei în 1924: "Niciodată Ciucea n-a fost mai frumoasă şi nu mi-a vorbit mai de-aproape inimii".
Povestea "castelului", aşa cum îi spun localnicii, este povestea sfârşitului, a morţii şi a iubirii, a dramelor şi intrigilor, un loc al poeziei, doldora de artă şi istorie. În liniştea netulburată a dealurilor dimprejur care se desfac ca nişte evantaie în faţa "mausoleului iubirii" unde Veturia şi Octavian Goga îşi petrec eternitatea, poţi să le auzi povestea în şuierul vântului răsucit printre brazi.
CASTELUL DINTRE DEALURI
La 500 de metri de intrarea în sat, pe deal, conacul de la Ciucea îşi ocroteşte istoria, încremenit între ziduri. Într-o clădire albă, care pe vremea poetului servea drept casă de oaspeţi, un domn distins, cu pălărie de paie, vorbeşte cu patos despre Goga unui grup aşezat în cerc. Dan Brudaşcu, acum director al Casei de Cultură din Cluj, a fost "copilul de suflet" al Veturiei Goga:
"Am cunoscut-o prin bunicul meu şi s-a legat între noi o relaţie foarte apropiată. Deşi aveam părinţii de aici, din sat, Veturia m-a crescut oarecum, a spus tot mereu că s