Potrivit unui raport al Merrill Lynch, crestere potentiala a Produsului Intern Brut (PIB) in Romania va fi de 3-6%. „Romania a avut o crestere economica peste potential care a dus la supraincalzire, motiv pentru care poate sa incetineasca semnificativ", se mentioneaza in raport.
Intr-o viziune pesimista, economia ar urma sa inregistreze in acest an o scadere de 7% fata de scenariul de baza in care contractia este vazuta la 4%.
Economiile Romaniei si Bulgariei au crescut in ultimii zece ani cu 5,2% pe an, in medie, in timp ce Ungaria si Cehia, cele mai dezvoltate din regiune, au avut un ritm mediu de 3,8% pe an.
In Europa Centrala si de Est, cresterea economica va ramane considerabil mai ridicata decat cea din zona euro in urmatoarea decada, insa ritmul mediu de 3,5% va fi inferior avansului mediu anual de 4% din precedentii zece ani. Statele cu economii emergente din Europa se confrunta cu doua provocari importante, in opinia Merrill Lynch, respectiv mentinerea unui ritm ridicat al cresterii productivitatii si imbatranirea populatiei.
Analistii Merrill Lynch apreciaza ca avansul anual mediu al economiilor Poloniei, Ungariei si Cehiei va fi de 3,6%, 3,3% si, respectiv, 3%.
Investitiile straine directe vor ramane de importanta critica, alaturi de fondurile UE, insa vor inregistra un declin structural in urmatorii ani, intrucat o mare parte a acestora au fost atrase in urma proceselor de privatizare din regiune. Fondurile comunitare sunt o oportunitate pentru tarile din UE de a inregistra rate mai mari de crestere economica si de a rezolva una dintre principalele probleme ale regiunii, respectiv infrastructura slaba.
Alaturi de Turcia, Romania va fi cea mai buna destinatie pentru investitii straine directe din Europa Emergenta, Orientul Mijlociu si Africa. Specialistii Merrill Lynch nu se asteapta la o schimbare structurala majora a fi