Candidaţii nu se aşteptau să primească la bacalaureat romanul psihologic. Majoritatea ar fi preferat cu totul alte subiecte, cum ar fi „Moara cu Noroc“, de Ioan Slavici. Absolvenţii care au
Candidaţii nu se aşteptau să primească la bacalaureat romanul psihologic. Majoritatea ar fi preferat cu totul alte subiecte, cum ar fi „Moara cu Noroc“, de Ioan Slavici. Absolvenţii care au dat proba scrisă la centrul de examinare de la Liceul „Dimitrie Cantemir” se întreceau în comentarii. Prima întrebare era „câte pagini ai scris?” şi abia apoi „te-ai descurcat?”.
„Am avut de tratat romanul psihologic din perioada interbelică. Avantajul a fost că l-am tratat bine la şcoală, mai ales că l-am studiat acum, în clasa a XII-a”, susţine Cătălina Ştacariu.
Profesorii de specialitate susţin că subiectul a fost unul uşor de tratat. „După cum era formulat, aveau de ales dacă scriu despre «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» a lui Camil Petrescu, sau despre «Pădurea Spânzuraţilor», a lui Liviu Rebreanu. Din păcate, la şcoală la mine am auzit că mulţi absolvenţi au tratat din nou romanul «Ion», care este unul social, nu psihologic”, a spus Ingrid Vânătoru, profesor de Limba şi Literatura Română.
Ea a precizat că cei care au ales unul dintre primele două romane şi au povestit acţiunea vor fi cu siguranţă punctaţi. Până la ora 13.00 nu a fost înregistrat nici un incident.