Un studiu asupra condiţiilor din şantierele Italiei a fost realizat pe baza a 45 de interviuri realizate cu muncitori care au suferit accidente de muncă sau cu rudele celor morţi în domeniul construcţiilor. 36% din subiecţi (majoritatea români şi marocani) au spus că nu au denunţat accidentul, fiind descurajaţi de procedurile complicate ale sistemului birocratic.
Conform INAIL (Institutul Naţional pentru Asigurarea în cazul Accidentelor de Serviciu), numărul morţilor la locul de muncă a scăzut în 2008, când s-au înregistrat 274.940 de accidente, 1.120 fiind mortale.
Numărul acestora a scăzut pentru prima dată din 1951 sub 1.200. „În construcţii se observă o scădere a numărului de accidente mortale în rândurile cetăţenilor italieni şi o creştere semnificativă a acestuia printre cetăţenii străini“, spune Emanuele Galossi, cercetător la IRES CGIL, realizator al studiului.
Motive multiple
Din declaraţiile celor intervievaţi reiese că lipsa cursurilor de formare, o slabă organizare a procesului de muncă din partea societăţilor, condiţiile critice în care se lucrează pe unele şantiere şi lipsa utilajelor sunt cauzele care conduc cel mai des la accidente.
Dificultăţile întâmpinate în sistemul procedural şi birocratic, întârzierile şi mai ales subestimarea daunelor suferite descurajează denunţarea.
„Sunt evidente dificultăţile care trebuie înfruntate pentru recunoaşterea propriilor drepturi“, a spus Walter Sciavella, secretarul general al sindicatului FILLEA CGIL.
Afla mai multe detalii pe www.adevarul.it