Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, nu este de acord cu comercializarea acestor mărfuri în România.Comisia Europeană a adoptat un set de măsuri care va înlesni în viitor comerţul cu produse din animale clonate. Mai citeşte şi:
Carnea şi laptele animalelor clonate sunt OK
Animalele clonate, bune pentru friptură
Miniştrii Agriculturii din ţările Uniunii Europene au reanalizat săptămâna aceasta, la Luxemburg, posibilitatea vânzării produselor de carne din animale clonate pe piaţa comunitară.
În urma discuţiilor din Consiliul de miniştri, Comisia Europeană (CE) a adoptat un pachet de măsuri care prevede reglementarea comerţului în UE cu produse provenind indirect de la animale clonate şi catalogate ca “alimente inovatoare”.
CE menţionase la începutul lui 2008 că piaţa alimentelor clonate va exploda cel mai devreme în anul 2010. Proiectul de reglementare ce urmează să fie supus aprobării Parlamentului European (PE) vizează, pe lângă carnea obţinută din animale clonate şi din descendenţii lor, o serie de produse exotice, de la alge sau plancton, până la larve de scarabei.
Păreri incerte
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, spune că România nu a fost de acord cu noul proiect de reglementare şi că în prezent nu ar accepta comercializarea produselor din animale clonate. Omologul său francez, Michael Barnier, a fost mai radical.
“Oriunde mă voi afla, voi lupta pentru interzicerea animalelor clonate”, a spus acesta.
Mulţi dintre miniştrii europeni nu şi-au conturat o părere cu privire la aspectele legate de comerţul cu carnea de la animale clonate. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, de exemplu, s-a declarat sceptic în privinţa „noilor alimente“, pe de o parte, însă, pe de altă parte, el a calificat acordul încheiat la Luxemburg drept un pas înainte. “Din câte