Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere, cele mai afectate fiind societatile financiare care au coborat cu aproape 8% fata de referinta, in timp ce principalele zece companii din piata, grupate sub indicele BET, au inregistrat o corectie de aproape 2%. Brokerii apreciaza ca evolutia de ieri reprezinta o corectie normala a societatilor financiare, dupa cresterile de miercuri, insa volatilitatea ridicata a pietei locale descurajeaza investitorii pe termen lung sa intre in piata.
"Cei mai afectati de volatilitatea ridicata a pietei locale sunt investitorii de portofoliu, care sunt de-a dreptul debusolati si prefera sa nu intre in piata intr-o astfel de perioada. Pe de alta parte investitorii speculativi profita de aceste evolutii, la fel si intermediarii, intrucat volatilitatea ridicata creste volumele de tranzactionare in piata", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost cele mai afectate, coborand cu aproape 9,5% fata de referinta, pana la pretul de 0,575 lei/actiune. Restul SIF-urilor au inregistrat corectii medii de 7%. "In mod cert o sa mai vedem astfel de evolutii pe societatile financiare, pana cand se ia definitiv o decizie cu privire la pragul de detinere. Orice stire de eliminare va duce la tranzactii speculative pe SIF-uri, iar apoi vor urma corectii de amploare", a explicat Moldovan.
In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au marcat corectii ceva mai temperate, de 1,8% si respectiv 2,6%, in vreme ce la categoria international actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au urcat cu 1,2% fata de referinta, pana la pretul de 78 lei/titlu.
"Cred ca volatilitatea se va pastra ridicata si in perioada urmatoare, mai ales ca urmeaza raportarile financiare la trimestrul doi. La fiecare perio