„Piata din Romania a fost extrem de linistita pe partea de sisteme de termoficare in primele sase luni ale acestui an si apreciez ca la fel o sa fie si restul anului. Pentru acest an ne propunem insa o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, din care aproape jumatate sa fie reprezentata de vanzarile pe pietele externe", a declarat Mihai Gustiuc, directorul diviziei Danfoss.
Compania va exporta pe piete din Serbia, Rusia, Slovenia si Ungaria. Pe piata locala, compania furnizeaza echipamente si sisteme de termoficare pentru CET Iasi, proiectul in valoare de peste 5 mil. euro fiind insa castigat prin licitatie de catre subsidiara elvetiana a companiei.
„Ca pondere in vanzari, peste 80% sunt reprezentate de livrarile catre societatile de termoficare. Restul este reprezentat de vanzarile din sectorul privat, in special catre marile companii industriale, precum Dacia, Michelin sau Petrom", a explicat Gustiuc.
In ciuda finantarilor europene care se acorda pentru modernizarea sistemelor centrale de termoficare, directorul Danfoss apreciaza o lipsa de interes din partea autoritatilor pentru dezvoltarea de astfel de proiecte.
„Avand o pondere atat de mare a afacerilor pe partea de CET-uri, exista o dependenta fata de proiectele demarate de stat. Si in ciuda finantarilor care exista, prin programele de la Comisia Europeana, prin credite acordate de BEI sau BERD, nu se observa un interes real din partea autoritatilor pentru demararea acestor proiecte. Initiativele lor au ramas doar la nivel de declaratii", a apreciat Gustiuc.
Chiar si asa, in piata exista interes pentru preluarea societatilor de termoficare din partea unor investitori straini, proveniti in special din tari ca Austria sau Elvetia.
„Pentru schimbarea intregului sistem de termoficare si ma refer doar la punctele termice este nevoie de investitii de peste 2,5 miliarde de euro, iar