Un imprumut de la Fondul Monetar International pentru Ucraina, cu care aceasta sa-si plateasca datoriile catre Rusia, este singura solutie pentru a evita o noua criza a gazelor, in conditiile in care Uniunea Europeana a anuntat deja ca nu are bani sa ajute fosta republica socialista, grav afectata de criza financiara, relateaza site-ul EUObserver.
Ucraina are nevoie de 4 miliarde de dolari (3 miliarde de euro) pentru a-si face provizii de gaz de la Rusia pentru la iarna. De asemenea, Kievul mai are nevoie de 600 de milioane de dolari pana pe 7 iulie pentru a-i plati Moscovei consumul lunar de gaz. Afectata de criza financiara, Ucraina s-a imprumutat deja de la Fond de 16,4 miliarde de dolari.
Previziunile pentru Ucraina sunt sumbre. Economia s-a contractat cu 21% in primul trimestru si griva, moneda nationala, s-a depreciat cu o treime in raport cu dolarul.
Reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene, Rusiei, Ucrainei, Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se vor intalni la inceputul saptamanii viitoare la Bruxelles pentru a discuta despre posibilele masuri pentru a evita o noua criza a gazelor.
Rusii spun ca o noua criza a gazelor este iminenta
Premierul rus Vladimir Putin a amenintat la inceputul saptamanii ca Moscova va opri robinetul de gaze catre Ucraina, daca autoritatile de la Kiev nu-si vor plati datoriile catre Gazprom (colosul energetic rus, detinut de stat - n.n.). Rusii au mai apelat la asemenea masuri "de constrangere" in ianuarie 2006 si la inceputul acestui an, cand o mare parte din statele europene au ramas fara incalzire in mijlocul iernii. Un sfert din consumul consumat de Uniunea Europeana vine de la rusi, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul Ucrainei.
"La sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie s-ar