Acordul de concesiune către Sterling Resources a dreptului exclusiv de a executa operaţiuni petroliere pe platoul continental al Mării Negre este fără bază legală. Subcomisia parlamentară de anchetă a adoptat ieri raportul final în cazul Sterling, care scoate practic statul român din această afacere păguboasă, de care n-ar fi străini nici ex-premierul Tăriceanu, nici fostul său şef de Cabinet, Dorin Marian, şi nici omul de afaceri Dinu Patriciu.
O dată ce raportul va fi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, Guvernul va putea rezilia sau renegocia acest contract păgubos pentru stat. Există posibilitatea ca documentul să intre în plen luni sau marţi săptămâna viitoare, altfel va fi votat în prima sesiune parlamentară din septembrie.
Raportul a concluzionat că actul adiţional numărul 11, prin care s-a trecut de la cotă de producţie la redevenţă pe exploatare, a fost întocmit în condiţii ilegale pentru că Agenţia Resurselor Minerale (ANRM) nu a avut un mandat din partea Guvernului României, că nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care a legalizat acest act adiţional a fost întocmită cu date şi informaţii nereale şi că atât compania Sterling, cât şi agenţia, nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele adiţionale anterioare.
Potrivit preşedintelui subcomisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, raportul constată că printre datele şi informaţiile false se află nota de fundamentare, unde apare ca o cantitate probabilă de exploatare de circa 2 miliarde de metri cubi, în timp ce, în realitate, în faţa comisiei de anchetă s-a vorbit de 51 de miliarde de metri cubi de gaz. Nota de fundamentare prevedea existenţa a zero milioane tone de ţiţei, în timp ce, în realitate, la comisia de anchetă s-a stipulat existenţa a 278 milioane tone. Comisia de anchetă a constatat şi o serie de nereguli, referitoare la faptul că nu a existat o