VIGILENTA. Solicitantii de imprumuturi trebuie sa fie atenti la conditiile de acordare si sa ceara detalii de la ofiterii de credite Romanii pot alege intre ofertele de creditare a 19 banci care s-au inscris in programul "Prima Casa".
Arpad Dobre
Ieri a expirat termenul limita pana la care statul, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a primit inscrieri din partea finantatorilor pentru programul "Prima Casa". Lista cuprinde zece banci care au acceptat conditiile impuse de stat. Guvernul garanteaza 100% - in limita a unui miliard de euro - pentru imprumuturi de pana la 60.000 de euro sau echivalent in lei, ceea ce inseamna ca bancile selectate vor putea oferi acest tip de imprumut unui numar de circa 17.000 de persoane. Unii dintre reprezentantii bancilor participante sustin ca, desi numarul este destul de mic, e, totusi, un inceput. "Teoretic, in fiecare judet s-ar putea aloca aproximativ 350 de astfel de credite. Este putin, dar e un pas inainte", ne-a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR Erste Bank. Guvernul si FNGCIMM sustin ca programul va fi operational incepand cu data de 9 iulie 2009.
Obligatii pentru banci
Cei care vor un credit prin "Prima Casa" trebuie sa stie ca bancile sunt obligate sa ofere acest tip de imprumut mult mai ieftin decat cele existente deja pe piata. Astfel, dobanzile la creditele in euro nu pot fi mai mari de 5,25% pe an, iar la cele in lei, de maximum 13% pe an. In plus, bancile nu pot cere comision pentru returnarea anticipata.
Primele oferte de creditare
Abia inscrisa in program, Piraeus Bank a si lansat o oferta pentru solicitantii de credit. Astfel, o familie compusa din doi tineri care au fiecare cate un venit egal cu salariul mediu net pe econ