În România, există programe naţionale de sănătate care ar trebui să ofere populaţiei educaţie sanitară, dar şi acces la servicii medicale gratuite. În realitate, multe programe sunt doar pe hârtie, fondurile alocate sunt cheltuite haotic, fără să se vadă rezultatele, iar populaţia află de ele de obicei după ce fondurile s-au epuizat de mult. Gazeta de Sud va încerca, în săptămânile următoare, să vă informeze obiectiv despre problemele şi lucrurile bune din acest sistem, pentru care sunt alocate sume foarte mari de bani.
Deşi în Craiova există încă de anul trecut un cabinet care acordă gratuit medicamente pentru renunţarea la fumat, foarte puţini oameni au aflat de el.
Programul STOP FUMAT a început în vara lui 2007. Ideea a aparţinut fostului ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care s-a gândit că ar fi bine să finanţeze din taxa pe viciu un program care să ajute oamenii să se lase de fumat. O idee nobilă, care a primit şi o finanţare pe măsură. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în 2008 au fost programate campanii de informare şi studii de promovare a unui stil de viaţă sănătos, pentru care s-au alocat sute de mii de lei.
Rezultatele acestei infuzii de fonduri se „văd“ cu ochiul liber acum. După mai bine de un an de la demararea programului, foarte puţini oameni ştiu că există cabinete care îi pot ajuta să scape gratuit de fumat.
În 2009, noul minister a redus drastic fondurile alocate până la o cincime. Merită spus că, din acest an, un studiu de evaluare costă 100.000 de lei, pentru informare nu a mai fost alocat nici un ban, iar costul mediu prevăzut pentru tratarea unei persoane care beneficiază de asistenţă în vederea renunţării la fumat este de 320 de lei.
Dr. Daniela Bică, singurul specialist în renunţare la fumat din Craiova
În Craiova, există un cabinet de pneumologie la Spitalul de Boli Infecţ