Compania nipona a fost orbita de stralucirea titlului de cel mai mare producator auto din lume si si-a fundamentat strategia de dezvoltare pe piata din SUA exact pe segmentul care a provocat mari probleme rivalilor americani: camionetele usoare.
Cu doua luni mai devreme, compania anticipase prima sa pierdere operationala din momentul in care tatal lui Shoichiro incepuse sa construiasca automobile in aceeasi fabrica, devenita acum muzeu, in 1937. Apoi, in ianuarie, cu aproximativ trei luni mai devreme decat se intentionase, compania a anuntat ca fiul lui Shoichiro, Akio, il va inlocui pe Katsuaki Watanabe in pozitia de presedinte.
Managerii nu erau pregatiti pentru discursul ce avea sa urmeze. Shoichiro l-a criticat pe Watanabe pentru greselile facute, pentru a fi fost atat de nerabdator sa impulsioneze vanzarile si profiturile, incat permisese Toyota sa copieze acum modelele de business care au dus spre faliment GM si Chrysler. Toyota devenise dependenta de automobilele si camioanele mari, scumpe si uitase de nevoia clientilor de a face economii, declara Shoichiro.
Familia Toyoda a construit primul automobil cand Henry Ford fabrica aproape un milion pe an in Statele Unite. Compania nipona a sporit calitatea si a redus costurile pentru a deveni una dintre cele mai admirate companii din lume.
Succesul modelului Prius
Dincolo de Pacific, Ford, Chrysler si GM profitau de cererea ridicata de automobile. Acestea nu luau in seama cresterea puternica a preturilor la benzina, platile in crestere care puneau presiune pe consumatori. Anul trecut, cu ajutorul modelului sau hibrid Prius, Toyota a reusit sa preia pozitia de cel mai mare producator auto din lume de la GM.
Totusi, eforturile Toyota nu se opresc aici. Pentru a evita declinul de patru decenii care a ingenuncheat GM, producatorul japonez trebuie sa-si confrunte rivalii si