Elevii claselor a VIII-a au venit şi în această dimineaţă, conform programării, la şcolile din oraş ca să completeze fişele de înscriere la liceu. Completarea şi depunerea fişelor s-a făcut fără probleme datorită programării riguroase. Astfel, fiecare absolvent a ştiut ziua în care trebuie să se prezinte cu fişa şi nu s-au produs aglomerări şi tensiuni.
Liceele de profil, la mare căutare
Şi în acest an, preferinţele elevilor s-au îndreptat spre liceele vocaţionale, cea mai căutată specializare fiind informatica. “Toată ziua stă pe calculator. Îi place foarte mult şi am vrut să studieze ce-i place”, a spus Marinela Gruia, părinte. Şi limbile moderne au avut căutare, peste 600 de absolvenţi dorind să studieze într-o clasă cu profil limba engleză. Părinţii au considerat că pedagogia este o specialitate de viitor. Astfel, la Colegiul Pedagogic “Dimitrie Ţichindeal”, 160 de absolvenţi “se bat” pentru cele 28 de locuri disponibile.
“Am optat pentru profilul educatoare-învăţătoare pentru că e de viitor. Când va termina liceul va avea o meserie. Nu putem să-i facem pe toţi avocaţi şi doctori”, a precizat Iancu Hal, părinte.
Înscrierea la licee se face fără examen, pe baza mediei de admitere, compusă din media generală obţinută la tezele cu subiect unic şi din media generală de absolvire a claselor a V-VIII, ambele având o pondere de 50 la sută. În cazul în care doi elevi au medii egale, ei vor fi repartizaţi după criteriile de departajare stabilite, în funcţie de media generală de la tezele cu subiect unic şi media generală a claselor V-VIII.