Compania petrolieră Petrom (SNP), controlată de grupul austriac OMV, a anunţat ieri că a început producţia pe zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan. Acesta ar putea să devină cel mai productiv zăcământ de ţiţei al Petrom, potrivit datelor actuale.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 180 milioane euro, zăcământul fiind operat prin intermediul firmei TOO Kom – Munai.
Producţia iniţială este de aproximativ 1.000 barili pe zi şi va creşte constant pe măsură ce noi sonde vor fi puse în funcţiune, iar nivelul maxim va fi atins în anul 2010, când ar urma să fie extraşi zilnic 10.000 de barili de ţiţei, potrivit estimărilor companiei. Astfel, rezervele dovedite şi probabile sunt estimate la 34 milioane barili.
Compania petrolieră realizează în prezent cea mai mare producţie zilnică de petrol şi gaze pe zăcământul Lebăda, din Marea Neagră. Conform reprezentanţilor Petrom, exploatarea din zăcământul Komsomolskoe va contribui la creşterea producţiei internaţionale în zona Caspică la circa 20.000 barili echivalent petrol pe zi.
Petrom a început producţia în Kazahstan în 1998 şi deţine licenţe de explorare şi producţie pentru şase zăcăminte: Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, Zhilankyr şi South Rovnaya. Activităţile Petrom din Kazahstan sunt desfăşurate prin intermediul TOO Tasbulat Oil Corporation, controlat integral de Petrom, şi TOO Kom-Munai.
Producţia zilnică de ţiţei şi gaze a Petrom în Kazahstan a fost, în 2008, de aproximativ 5.700 barili echivalent petrol (bep) pe zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007. Producţia medie zilnică în România a ajuns la 188.476 bep/zi (cu 2,4% mai mică faţă de 2007). Kazahstanul deţine aproximativ 3,2% din rezervele mondiale dovedite de petrol.