Pensii de stat, pensii private obligatorii, pensii facultative.... Cate pensii exista pana la urma? Asta se intreaba multa lume.
Exista 3 piloni, fiecare cu pensia corespunzatoare. Pilonul 1 este pensia de la Stat. Sistemul clasic de pensionare. Pilonul 2 este pensia privata obligatorie, iar pilonul 3 este pensia facultativa, adica singura pensie la care poti sa-ti alegi contributia, tinand cont de limita minima, stabilita de administratorul ales, si maxima, de 15% din salariul brut, lunar.
Pensia de la Stat. Este pensia care se “activeaza” cand te angajezi prima oara. 10,5% din venitul tau brut se duce la Sistemul de Pensii de Stat sau 8,5% daca ai pensie obligatorie, iar angajatorul mai plateste si el 20,8% catre Casa de Pensii. Este o cotizatie obligatorie, platile incepand din momentul in care ai semnat contractul de munca. Insa cotizatiile tale se duc la actualii pensionari si nu se insumeaza intr-o pensie pe care ai s-o primesti cand n-ai sa mai lucrezi.
In aprilie, de exemplu, pensia medie de stat era de 708 lei, ceea ce inseamna 50% din salariul mediu net, in valoare de 1.408 lei, insa aceasta se poate schimba in timp.
A doua pensie este pensia privataobligatorie. Sau pensia privata pentru care nu dai nimic in plus. De ce a fost introdusa? Ca o solutie la sustinerea unei pensii decente in conditiile cresterii numarului de pensionari, in paralel cu scaderea numarului salariatilor.
Anul acesta, contributia este de 2% pe an, procent ce urmeaza sa creasca pana la 6%, cu 0,5% pe an. Comparativ cu banii pe care ii dai la pensia de Stat, cei de la pensia obligatorie se strang intr-un cont personal si se intorc la tine la varsta pensionarii. Daca muncesti mai mult si vei fi mai bine platit, vei avea si o pensie mai buna. In caz de invaliditate, primesti banii din cont. In caz de deces, banii nu se pierd, ci ajun