Sarbatoarea Lupilor arata ca exista si un Sf. Petru de iarna
In fiecare an, la 29 iunie, crestinii ii praznuiesc pe unii dintre cei mai mari, mai cunoscuti si mai venerati dintre sfintii lor, anume pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Amandoi au propovaduit Evanghelia cu mult zel. Crestinii in general si ortodocsii in special ii socotesc "intaistatatori" intre apostoli. Viata si activitatea lor misionara, ca si minunile savarsite de ei, sunt descrise in parte in Noul Testament, Faptele Apostolilor. De asemenea, intreaga straduinta a Sfantului Apostol Pavel reiese din cele 14 epistole scrise de el catre Bisericile locale infiintate de el.
Conform traditiei, amandoi au murit ca martiri in anul 67. Apostolul Petru a fost rastignit cu capul in jos la Roma, iar Apostolul Pavel a suferit moartea prin decapitare. De aceea au sarbatoarea comuna la 29 iunie. Biserica Ortodoxa a instituit in intampinarea acestei importante sarbatori un post de mai multe zile.
In datinile populare romanesti Sfintii Petru si Pavel stau in Luna: primul de-a dreapta, al doilea de-a stanga. San-Petru este detinatorul cheilor de la poarta si de la incaperile Raiului, precum si mana dreapta a lui Dumnezeu. Petru este si cel care stapaneste piatra, grindina si este patronul plugarilor. Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel se tine vreme de trei zile. San-Petru stapaneste caldura si ploaia; gerul nu-l sloboade el, ci Dumnezeu. O legenda spune ca odata, pe cand sfintii se aflau pe pamant, au intrat intr-o crasma. Au gasit acolo o sumedenie de oameni, in toiul unei petreceri, si s-au alaturat si ei jocului. Dupa ce au obosit, si-au dat seama ca nu le-a priit si, pentru a-i pedepsi pe oameni, au hotarat ca de ziua lor sa se posteasca.
Popular, sarbatoarea se numeste San-Petru de Vara si marcheaza miezul verii agrare si rastimpul secerisului. Ajunul San-Petr