Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
Invitatie la film si ras
La Editura Humanitas se afla in pregatire „Anticiclopedia filmului" de Emmanuel Prelle, Emmanuel Vincenot.Traducere deMaria Petrescu.
Emmanuel Prelle si Emmanuel Vincenot sunt doi tineri de treizeci de ani inzestrati cu darul carcotelii. In mod logic, „Anticiclopedia filmului" e rezultatul unui fel proaspat si dezinhibat de-a ricana in tandem. Cei doi isi asuma cu buna stiinta postura scepticului, intr-un seducator amestec de insolenta, talent si instinct parodic. De buna seama, cartea nu e o lucrare pentru cinefilii docti si uscati, ci pentru cei care simt ca traiesc intr-o lume ce se ia prea in serios. Prelle si Vincenot nu se reped cu topoarele in statui, dar nici