Locuiesc toţi şapte într-o cameră din chirpici. Cele două paturi în care dorm ocupă aproape tot spaţiul. Până şi apa e un bun preţios pe care îl cer de la vecini. Pentru ei, Habitat for Humanity şi Fundaţia Vodafone construiesc o casă la marginea Bechetului, acţiune ce face parte dintr-un proiect de voluntariat destinat familiilor defavorizate.
Capăt de Bechet, înspre Corabia. Un drum mărunt de ţară se lasă în stânga. Se aud bocănit de ciocan şi glas de om. O sută de metri mai departe, spaţiul se deschide brusc. O fundaţie de casă se ridică deasupra pământului. Îmbrăcaţi în salopete roşii, cu căşti de protecţie pe cap, femei şi bărbaţi mişună agitaţi, unii cărând blăni, alţii aducând cuie sau bătându-le cu patimă în bucăţile de lemn atent dimensionate. Undeva, într-un colţ, un caiet cu schiţe înşirate pe câteva pagini indică felul în care ar trebui să arate fiecare perete. Un bărbat supraveghează lucrările şi dă indicaţii: „Nu e drept aici, trebuie s-o dăm mai în faţă“, „Fereastra asta e strâmbă“, „Să mai aducem 27 de blăni“. Voluntarii Habitat for Humanity şi Vodafone România, câţiva oameni din localitate şi Sandu Doru muncesc pentru locuinţa celui din urmă.
Principiul „Casă pentru casă“
„Astăzi (ieri - n.r.) începem construcţia unei locuinţe simple şi decente pentru familia Doru, în proiectul «Casa de credinţă». Voluntari Vodafone lucrează alături de constructorii cu experienţă ai Habitat for Humanity şi de familiile beneficiare din Bechet. Aici sunt deja ridicate patru case şi au fost făcute fundaţiile pentru alte două“, spune Viorel Ofiţerescu, directorul organizaţiei. În urma unei selecţii, câteva familii nevoiaşe din Bechet au intrat în proiectul demarat de Habitat. Timp de 20 de ani, ele vor plăti, în funcţie de venituri (alocaţii pentru copii, ajutor social sau salariu, după caz), câte o rată de 40-60 de euro pe lună. „Aceste