Coeficienţii de ierarhizare nu au fost încă stabiliţi de Executiv în variantă finală. Sursa: Agerpres
Majorarea salariilor de bază în sistemul bugetar se va realiza în cea mai mare parte prin introducerea în aceste salarii a sporurilor existente, a declarat ieri, pentru „Evenimentul zilei”, ministrul muncii, Marian Sârbu.
El a precizat că guvernul nu a discutat nicio clipă despre coeficienţii de ierarhizare din grila de salarizare, care, potrivit informaţiilor apărute în presă, ar urma să scadă cu circa 40% faţă de variantele analizate iniţial (de 8,85/ 6,5/3,8 salarii minime pe economie).
Coeficienţii se aplică la fiecare grilă de ierarhizare a funcţiilor. „A fost o dezbatere generală, asupra principiilor. Ministerele urmează să-şi exprime punctele de vedere, iar Finanţele să facă o analiză a sustenabilităţii aplicării acestei legi. Nu se puteau reduce coeficienţii, pentru că nu au fost niciodată stabiliţi. Importantă este evaluarea financiară, care va determina şi coeficienţii finali”, a spus ministrul.
Surse sindicale ne-au declarat că toată discuţia pe legea salarizării, din şedinţa de miercuri, a durat zece minute. Opt minute a vorbit Marian Sârbu, care a precizat că, dacă s-ar fi menţinut grila de la 1 la 8 (în care 1 este salariul minim pe economie, de 600 lei), ar trebui dislocate resurse financiare uriaşe.
Boc: salariile nu scad
Premierul Emil Boc a declarat ieri, citat de Mediafax, că, prin legea unică de salarizare, unele salarii aflate „la baza piramidei” vor creşte, altele, care se află „în vârful piramidei”, vor fi încetinite ca şi creştere sau chiar îngheţate pentru o perioadă de timp. „În legătură cu afirmaţia că scad salariile cu 30%, cu 40%, guvernul nu a discutat aşa ceva”, a susţinut Boc.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mo