Marja foarte mare acceptata de stat, de 4% peste Euribor, a atras bancile ca un magnet. Practic vand acelasi produs, dar cu garantia statului.
Nu mai putin de 18 banci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima casa", valoarea cumulata a plafoanelor de creditare propuse fiind de 1,4 miliarde de euro, peste plafonul propus de Guvern de 1 miliard de euro, a spus ieri-seara ministrul finantelor Gheorghe Pogea. Lista a ramas insa deschisa pana la ora 24.00.
"Toate bancile s-au incadrat in criteriile stabilite", a declarat pentru ZF Gheorghe Pogea, ministrul finantelor publice.
Potrivit datelor colectate pana la inchiderea editiei, BCR si BRD - cele mai mari banci locale - aveau si cel mai mare apetit pentru acordarea de finantari.
"BCR estimeaza ca in cadrul programului "Prima casa" va acorda credite in valoare de 450 de milioane de euro", a precizat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. Banca va crea un produs special pentru acest program.
BRD a pus deoparte 250 de milioane de euro pentru acordarea de credite in cadrul acestui program.
Banca Transilvania a venit cu o oferta soc pentru creditele in lei: dobanda este setata la nivelul indicatorului pietei interbancare Robor pentru trei luni, plus marja zero. Totusi, banca percepe un comision lunar de gestiune, de 0,2%, calculat la sold. Indicatorul Robor la trei luni a fost ieri de 10,34% pe an.
BCR vine cu credite in euro la o dobanda calculata in functie de indicatorul pietei europene Euribor la trei luni plus o marja de 3,8 puncte procentuale. Ieri, indicatorul Euribor a fost de 1,14% pe an, dobanda ajungand astfel la 4,94% pe an.
Oferta BRD prevede o dobanda anuala efectiva (costul total al creditului) de 4,87% pe an pentru creditele rambursabile in cel mult 20 de ani.
La Banca Transilvania, marja aplicata este de 4 puncte peste Euribor.