Hotelul „Scoica" din staţiunea Jupiter a găzduit ieri dezbaterea „Viitorul industriei alimentare româneşti în contextul crizei economice actuale", eveniment organizat de Federaţia Sindicală din Industria Alimentară.
Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării lucrărilor Consiliului Naţional Sindalimenta, pe fondul găsirii unor soluţii care să conducă la reducerea efectelor negative generate de actuala criză financiară. La finalul dezbaterii, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a punctat principalele probleme abordate împreună cu reprezentanţii federaţiei: „Problemele ce mi-au fost aduse la cunoştinţă sunt cam aceleaşi în toată ţara, cu unele particularităţi. Ni s-a solicitat, de exemplu, ca în cadrul proiectului „Laptele şi cornul" să impunem ca laptele folosit să nu fie adus din import. Un alt proiect, pe care eu îl ştiam din Parlament, dar care se pare că e „blocat" undeva, este cel al timbrării pâinii. Evaziunea în domeniul panificaţiei a atins cote alarmante, de până la 75%, la fel şi în domeniul procesării cărnii. Consumatorul are dreptul să ştie ce fel de pâine consumă, ce conţine aceasta şi câte calorii se regăsesc in ea", afirmă Ilie Sârbu.
Seceta în zone precum Dobrogea, Galaţi sau Vaslui, a constituit un alt semnal de alarmă tras de către fermieri, una dintre soluţiile găsite fiind aceea ca, în aceste regiuni, consiliile judeţene să se implice activ pentru remedierea situaţiei. Ministrul a declarat totodată că luni s-ar putea să intre la votul Parlamentului „Codul de bune practici", care ar duce la o scădere a preţurilor, „umflate" pe traseul producător - client.
Primarii care eliberează certificate false de producător riscă puşcăria
Ministrul Sârbu a recomandat primarilor din toate localităţile să dea dovadă de prudenţă şi să nu m