In timp ce in cazul economiei Statelor Unite au aparut recent semnale din ce in ce mai numeroase ce indica o stabilizare, daca nu o revenire, rapoartele privitoare la economia europeana sunt in continuare sumbre, scrie The New York Times.
Datele legate de economia americana, ce indica o usoara crestere a vanzarilor din retail, o reducere a numarului de persoane intrate in somaj, dar si un avans al pretului actiunilor nu au fost totusi suficiente pentru a pune capat divergentelor dintre analistii optimisti si cei pesimisti cu privire la momentul in care economia se va redresa.
Diferenta de evolutie dintre economiile americana si europeana evidentiaza diferenta de abordare fata de criza financiara si de ce unii economisti spun ca strategia americana mai agresiva ar putea da rezultate mai bune, cel putin deocamdata.
Americanii isi revin mai repede
Unii economisti anticipeaza chiar ca economia americana va reveni pe crestere in trimestrul patru, in timp ce economia europeana este de asteptat sa ramana in recesiune si in cea mai mare parte a anului 2010, dupa ce se va contracta cu o rata estimata la 4,2% in acest an, comparativ cu un declin estimat la 2,8% in Statele Unite.
"Socul isi are originile in Statele Unite, insa Europa plateste un pret mai mare", a declarat Jean Pisani-Ferry, fost consilier financiar al guvernului francez, in prezent director al Bruegel, un centru de cercetare din Bruxelles.
Aproape de la inceputul crizei, Statele Unite si Europa au adoptat cai in mare parte diferite de sustinere a propriilor economii. Washingtonul s-a aratat dispus sa angajeze miliarde de dolari pentru stimularea economiei, pe langa masurile agresive de sustinere a bancilor si a fluxului de credit, in timp ce Europa s-a aratat ingrijorata ca masuri similare ar duce la cresterea inflatiei pe viitor.
Exact dupa cum politicile urmate in