» Din suma forfetara de 10.491 lei pe care o incaseaza in fiecare luna pentru biroul din teritoriu, senatorii au decontat chirii si salarii uriase pentru colaboratori.
» Pe de alta parte, fiecare parlamentar are lunar la dispozitie, fara obligatia unor documente justificative, intre 4.825 lei si 6.083 lei. Ceea ce inseamna, in cazul Senatului, peste doua milioane de euro pe an.
Pentru a pastra permanent legatura cu cei care l-au votat, fiecare parlamentar are posibilitatea sa-si deschida un birou in colegiul in care a fost ales, pentru functionarea caruia primeste lunar o suma forfetara egala cu o indemnizatie si jumatate bruta. Rezulta ca un "ales" fara functii in comisii sau in conducerea Senatului va obtine o suma forfetara de 10.491 lei pe luna, un vicepresedinte de comisie – 10.752 lei, iar un presedinte de comisie si un lider de grup – 11.464 lei. In cazul vicepresedintilor Senatului, suma forfetara ajunge la 12.183 lei, iar in cazul presedintelui Mircea Geoana, la 13.225 lei.
Cabinete parlamentare mai mult pe hartie
Desi pe pagina de internet a Senatului, la majoritatea "alesilor" nu este trecuta adresa cabinetului senatorial, pentru a sti oamenii unde sa-i gaseasca, in scripte toti membrii Camerei Superioare apar cu deconturi de cheltuieli. Din acestea putem afla, de pilda, ca in luna martie senatorul PDL Iulian Urban a platit pentru chirie si utilitati nu mai putin de 6.587,21 lei, in vreme ce senatorul PNL Raymond Luca a achitat 3.500 lei, iar Cristian Diaconescu, ministru de Externe si senator PSD, a platit 3.432 lei. La polul opus se gasesc 68 de senatori care au declarat 0 lei pentru chirie si utilitati, dar au trecut sume la materiale de intretinere si salarii personal. Caz in care se contureaza doar doua posibilitati: ori respectivele cabinete nu exista de fapt, luand in considerare ca este improbabila functi