Valoarea mallurilor din provincie scade cu fiecare zi in care retailerii solicita reduceri de chirii din cauza scaderii vanzarilor, rapoartele financiare ale fondurilor de investitii straine scotand la iveala proprietati cu 20-30% mai mici decat costul de achizitie.
Fondul Equest Balkan Properties a evaluat in raportul financiar valabil pentru sfarsitul anului trecut proiectul Moldova Mall din Iasi la 26,5 mil. euro, in scadere cu 25% fata de costul de achizitie platit in martie 2006 - 35 mil. euro.
Scaderea chiriilor sau plecarea retailerilor se resimte in valoarea de piata a mallurilor deoarece evaluarile sunt realizate prin multiplicarea veniturilor anuale cu un indicator agreat in piata, estimat ca fiind punctul de intalnire dintre ofertele cumparatorilor si cererile proprietarilor.
Per total, investitorii straini au platit in ultimii trei ani peste 1,1 miliarde de euro pe centre comerciale operationale pe piata locala, ale caror valori s-au depreciat pe fondul scaderii chiriilor si al reducerii interesului pentru achizitii din partea altor investitori. In ultimele 12 luni in schimb, nu a mai avut loc nicio tranzactie cu centre comerciale, nici in Bucuresti si nici in provincie, desi proiectele disponibile spre vanzare au fost numeroase.
"In ultimii ani majoritatea tranzactiilor au fost speculative. Putini investeau pe strategia "buy and hold" (cumpara si pastreaza - n.r.), ci majoritatea achizitiilor erau buy and resale (cumpara si revinde - n.r.). Sistemul tranzactiilor din real estate era gresit in cele mai multe dintre cazuri", spune avocatul Sorin David, managing partner al firmei D&B David si Baias, care a asistat grupul Avrig 35 la ultima tranzactie cu un centru comercial de pe piata locala - vanzarea proiectului Iris Shopping Center din Titan pentru mai bine de 140 de milioane de euro.
Valoarea mallurilor din prov