» Infractiunile comise cu ajutorul armelor de foc s-au inmultit la malul marii.
» Litoralul ocupa din acest punct de vedere un loc fruntas in topul jafurilor armate la nivel national.
Dupa ce sfarsitul lui 2008 a fost marcat printr-o crestere alarmanta a acestor categorii de infractiuni, 2009 se anunta a fi un an record, daca se poate spune asa, in privinta atacurilor cu arme. Ultimul caz de acest fel, produs vinerea trecuta, ridica mari semne de intrebare privind securitatea institutiilor care lucreaza cu bani si protectia angajatilor.
Legea 333, respectata doar pe hartie
Daca in cazul majoritatii cazurilor de jaf armat inregistrate anul trecut la nivelul judetului Constanta oamenii legii au constatat ca unitatile "victime" nu erau dotate corespunzator cu mijloace de monitorizare si alarma, atacul de vinerea trecuta arata ca, cel putin pana la identificare si prinderea autorilor, sistemele obligatorii de siguranta, aflate in functiune in momentul atacului, nu au ajutat cu nimic. Oricum, rezultatele ultimei actiuni de amploare a politistilor constanteni pe linia verificarii modului in care sunt protejate unitatile care ar putea deveni tinta atacatorilor arata cat de putin respectata este legea.
Serviciile de ordine publica si investigatii criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta au controlat in luna aprilie 622 de obiective din judet privind paza locatiilor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. Au fost vizate unitatile financiar-bancare, casele de schimb valutar si amanet din judetul Constanta, precum si statiile de distribuire a carburantilor. 254 dintre acestea au fost unitati bancare, 186 case de schimb valutar, 137 case de amanet, iar restul de 45 statii de distribuire a carburantilor situate in afara localitatilor. Au fost aplicate 163 de sanctiuni, in valoare total