Pirotehnistul din cadrul ISU „Semenic” este „pompierul” care ştie cum să se poarte cu proiectilele neexplodate. Profil:
Născut: 11 aprilie 1961, la Berzasca
Educaţie: curs de pirotehnist
Experienţă: artificier în cadrul fostului Combinat Siderurgic din Reşiţa. Din 2007 este încadrat la ISU „ Semenic”
Familie: căsătorit, doi băieţi
Ion Măran este o persoană liniştită şi foarte calmă. Vorbeşte cu multă pasiune despre meseria sa, iar atunci când face acest lucru, faţa i se luminează, iar bucuria i se citeşte pe chip. Îşi iubeşte meseria şi nu se teme să lucreze cu proiectilele rămase neexplodate, care ies la suprafaţă în urma unor lucrări.
„Este o meserie frumoasă şi curată. Este o muncă nenormată care presupune foarte multă atenţie. Am îndrăgit această meserie de când m-am familiarizat cu ea. După ce am absolvit liceul am lucrat la Moldova Nouă ca electrician de maşini şi instalaţii miniere, în uzina de preparare”, a spus Ion Măran.
Din anul 1988 a decis să se îndrepte către pirotehnie. L-au fascinat mereu arta focului, tehnica folosirii muniţiei şi substanţele explozive. A absolvit cursul şi a lucrat în Poligonul de la Jăgălia. Acolo a verificat şi experimentat muniţie şi armament de artilerie şi infanterie. La început a avut emoţii. Trebuia să facă foarte multe teste. Verifica armele. Era extrem de periculos. Un moment de neatenţie era suficient pentru a produce o tragedie. A pierdut colegii care au făcut greşeli.
Din anul 1998, Ion Măran a revenit la Reşiţa şi s-a angajat la Combinatul Siderurgic. A lucrat ca artificier. În anul 2007 s-a hotărât să intre în Ministerul Administraţiei şi Internelor. De doi ani este omul care răspunde de proiectile în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”.
Bombă de 50 de kilograme
Plutonierul adjutant