» O banca din Romania va lansa, de saptamana viitoare, primul produs structurat de retail, o specie noua de plasament financiar care le permite investitorilor mai avansati combinarea plasamentelor ce aduc venit fix cu cele ceva mai riscante de pe piata de capital.
Produsele structurate de retail – le voi numi in continuare PSR – au peste 20 de ani vechime pe pietele din Europa, America si Asia. Sunt un fel de cos in care instrumentele cu venit fix (titluri de stat, depozite, obligatiuni), mai putin riscante, sunt "impachetate" cu instrumente ceva mai complicate, cu risc mai ridicat, cum sunt derivatele financiare. Un astfel de pachet ajuta la diversificarea portofoliilor la preturi mai accesibile micilor investitori, in conditiile unui risc mai scazut, gratie componentei cu venit fix. Pe de alta parte, includerea unui derivat in pachet are avantajul ca cei care administreaza banii investiti pot miza atat pe crestere (long), cat si pe scadere (short), iar daca sunt inspirati pot castiga si pe piete aflate in declin (cele dominate de "ursi", cum spun brokerii).
Desi ceva mai complicate decat depozitele sau certificatele de depozit, de exemplu, PSR au devenit populare pe pietele dezvoltate mai ales pentru ca unele dintre ele garanteaza investitorilor, la scadenta, capitalul initial. Cu alte cuvinte, dupa o anumita perioada de timp – trei sau cinci ani, de pilda –, investitorul poate primi inapoi macar suma investita, chiar daca partea mai riscanta din cos – derivatul pe un indice bursier cum e Dow Jones sau chiar BET FI, sa zicem – ar aduce pierdere.
Va intrebati probabil cum se poate garanta suma initiala? Raspunsul vine tocmai de la componenta cu venit fix: administratorii plaseaza o parte din bani in instrumente previzibile – titluri de stat sau obligatiuni – ale caror dobanzi, valoare nominala si scadente sunt cunoscute. Un exemplu: