Artistul Damian Drăghici şi-a lansat, ieri, cel de-al doilea album în colaborare cu taraful său, Damian & Brothers.
Muzicianul Damian Drăghici a venit în România, în urmă cu patru ani, cu gândul să facă un film despre ţigani, dar, spune el, căutând poveşti „cu cârlig” a descoperit o comoară: trupa „Damian & Brothers”, un proiect căruia i s-a dedicat în totalitate şi despre care spune că i-a schimbat viaţa. Planurile de film s-au amânat, deşi Damian visează încă. Cu trupa, însă, a descoperit un alt drum către succes: artistul împreună cu trupa sa de 18 lăutari şi-au găsit locul în show-bizul românesc, iar ieri au lansat un nou material discografic, cel de-al doilea în această formulă, numit „RoManiac”.
Evenimentul Zilei: Aţi lansat un nou material discografic – „RoManiac”...
Damian Drăghici: Albumul include melodii celebre între anii ’40 şi ’80, adevărate hituri ale artiştilor consacraţi ai muzicii lăutăreşti de la acel moment, printre care Romica Puceanu, Dona Siminică, Fărâmiţă Lambru, Constantin Eftimiu, Fănică Luca sau Gabi Luncă. Când un artist face un remake al unei piese, adică o mai reorchestrează, o mai rearanjază puţin, de cele mai multe ori piesa aceea are din nou succes, chiar dacă o cântă unei noi generaţii, şi asta pentru că piesa are în ea un sunet anume, pe care urechea îl descoperă întotdeauna, regăseşte ceva familiar chiar şi după un secol, două, trei.
Trendurile contemporane par mai efemere...
Eu cred că lucrul ăsta este un miracol. Majoritatea pieselor noastre sunt culese din folclorul românesc sau din cel ţigănesc... Nu ştiu care este secretul. În cazul albumului nostru, toate piesele sunt cover-uri, nu există nici o piesă compusă de mine. Însă la fiecare dintre piese am avut o intervenţie proprie, bineînţeles ca aranjament muzical. Încerc să păstrez propria esenţă şi substanţă a melodiei. Ca un arti