Criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu, care suferea de cancer, a încetat din viaţă miercuri, în Bloomington, Indiana (Statele Unite ale Americii).
Matei Călinescu a fost unul dintre marii teoreticieni literari, piatră de hotar în înţelegerea modernismului literar. Profesor îndrăgit de studenţii de pretutindeni, scriitor citit cu fervoare înainte de 1989 şi redescoperit apoi de public prin cărţi emoţionate precum „Portreul lui M” şi „Un fel de jurnal”, un tată care a învăţat moartea prematur de la fiul său, Matei Căinescu a murit la câteva zile după ce, pe 15 iunie, împlinise 75 de ani. Model al intelectualului enciclopedic, Matei Călinescu era o figură luminoasă şi de o mare generozitate, după cum îl descriu apropiaţii. Înmormântarea va avea loc luni, la capela All Saints din Bloomington, la ora locală 11.00.
„Era un mare autor, un om extraordinar de sensibil, o minte ascuţită, o personalitate de o căldură şi de o generozitate cum rar întâlneşti”, a spus, pentru Mediafax, criticul Carmen Muşat, redactor-şef al revistei „Observator Cultural”.
Plecat din ţară în 1973, cu o bursă Fulbright, a decis să rămână în SUA. Din 1979 a devenit profesor de literatură comparată la Universitatea Indiana din Bloomington, iar după 1989, a revenit în publicistica românească. Printre cărţile scrise de Matei Călinescu se numără: „Eugène Ionesco: Teme identitare şi existenţiale”, „Un fel de jurnal, 1973-1981”, „Tu: Elegii şi invenţii”, „Portretul lui M”. Ultima sa carte, reeditată de Polirom, este despre „Mateiu I. Caragiale: recitiri”.
SPECIALIST
Profesor de literatură comparată
Fiul lui Radu Călinescu, inginer, Matei Călinescu a fost licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză, de la Universitatea din Bucureşti (1957). A fost asistent, apoi lector la Catedra de literatură universală şi co