Telefonia tradiţională, cu şi fără fir, pierde tot mai mult teren în faţa programelor de comunicare pe internet. Trendul devine tot mai accentuat în Peninsulă, din cauza recesiunii economice. Conaţionalii încep să apeleze din ce în ce mai des la soluţiile alternative de comunicare precum convorbirile pe internet şi renunţă la telefonia tradiţională, mult mai scumpă. Atunci când doresc să comunice cu rudele sau cu prietenii din ţară, tot mai mulţi români apelează fie la computerul de acasă, fie la un internet-cafe, acolo unde preţurile pentru convorbirile internaţionale sunt mult mai mici faţă de cele practicate de operatorii de telefonie fixă sau mobilă.
Programele de tip VoIP (Voice over Internet Protocol), care permit efectuarea de convorbiri în timp real prin intermediul internetului, sunt în prezent o alternativă mai comodă şi mult mai ieftină la clasicul telefon mobil. Practic, două persoane conectate la câte un computer pot vorbi în direct, oriunde s-ar afla pe glob.
„Înainte cheltuiam peste 150 de euro pe factura de telefon. Am doi copii care sunau săptămânal sau trimiteau SMS-uri în ţară. De la începutul anului, ne sunăm toţi prietenii şi familia de pe internet, e mult mai ieftin. Acum am rămas cu un singur abonament de telefonie mobilă, înainte aveam mai multe“, spune Cristian Caramaian, stabilit în Tarragona.
„Cu 10 euro, vorbesc toată luna“
În Spania, ţară cu 46 de milioane de locuitori, există 9,3 milioane de posturi de telefonie fixă. Tendinţa este însă de accentuată scădere. Numai în luna aprilie a acestui an s-au desfiinţat 115.751 de posturi de telefonie fixă, dintre care 81.787 au fost ale unor persoane fizice.
„Dacă-mi încarc contul de VoIP cu 10 euro lunar, am suficient credit pentru o lună întreagă. Vorbesc în România cu doar 0,01 euro pe minut în reţeaua fixă şi cu 0,03 euro