Caius Hera a descoperit lăuta în ultimul an de facultate. Instrumentul l-a cucerit, l-a dus în Elveția, iar acum este unul dintre cei patru lăutiști din țară.
S-a apropiat de muzică târziu, pe la 18 ani. „În clasa a XII-a a trebuit să aleg un drum. Eu am avut de ales între grafică și muzică. Am hotărât să fac ceva ce-mi place cu adevărat”, explică el. A urmat în paralel pedagogia muzicală și chitara clasică la Facultatea de Muzică a Universității de Vest. Era conștient că are un handicap față de colegii săi care au studiat muzica din clasele mici, așa că a muncit enorm. „Muzica a fost o pasiune mistuitoare. Am neglijat aproape tot pentru a studia cât mai mult”, povestește el.
Lăuta, noua dragoste
În ultimul an de facultate a descoperit lăuta ascultând câteva înregistrări. Instrumentul cu sunet delicat l-a fascinat atât de mult încât a hotărât să-și dea examenul final pe lăută. „Profesorilor mei li s-a părut o idée revoluționară și au acceptat”, povestește el, mirat și acum. Lăutistul Endre Deak din Carei i-a îndrumat primii pași și l-a pus în legături cu Lorinczi Gyorgy, singurul constructor de lăute din țară. Și-a comandat instrumentul și a început aventura. În urmă cu aproape cinci ani l-a întâlnit pe maestrul său Hopkinson Smiths, cel mai apreciat lăutist din lume la acest moment. „Ne-am întâlnit la un curs de măiestrie în Ungaria. Mi-a spus că dacă mă interesează cu adevărat lăuta, mă susține, iar la basel pot ajunge cu trenul”, își amintește el. Fără să se gândească din ce va trăi sau cum se va susține, a plecat cu trenul la Basel și a studiat un an și jumătate la Schola Cantorum Basiliensis, cu maestrul său. Instrumentul pretențios și cu hachițe nu l-a descurajat, ci dimpotrivă l-a ambiționat mai mult.
Apostolul muzicii renascentiste și baroce
Caius Hera predă chitară clasică la Școala de Arte Frumoase