Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a discutat preţ de mai bine de două ore cu agricultorii clujeni, care i-au expus probleme cu care se confruntă şi care i-au solicitat rezolvări cât mai rapide ale acestora. „Un haos mai mare decât este acum în agricultură nu a existat de zeci de ani. Nu putem supravieţui în condiţiile în care cei care aduc fructe şi legume din import nu sunt controlaţi deloc”, s-a plâns Vasile Roba. Acesta a primit asigurări de la ministrul Sârbu că toate importurile vor fi controlate şi vor fi efectuate controale în toate pieţele pentru a se descoperi produsele neconforme cu normele calitative.
La rândul său, Dorel Secară, un fermier clujean, s-a plâns de faptul că există mari probleme în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, accesul către acestea fiind foarte greoi. Totodată, a spus el, multinaţionalele practică o concurenţă neloială, fapt ce duce spre falimentul micilor producători de lapte. „Aduc in alte ţări ale Uniunii Europene lapte mai slab calitativ decât avem noi. Şi, în plus, nici nu ni se oferă preţuri corecte. Cum să supravieţuiesc dacă produc laptele la 1,5 lei pe litru, iar procesatorii mi-l cumpără cu 0,9 lei?”, a spus clujeanul.
„Problemele cu care se confruntă agricultorii din zonă sunt aceleaşi ca peste tot în ţară. Încercăm să elimoinăm concurenţa neloială despre care se plâng fermierii prin controalele de la vamă, să împiedicăm intrarea în ţară a produselor care nu au aceeaşi calitate ca în România”, a spus ministrul Sârbu, car a recunoscut că multe din probleme se datorează şi comunicării deficitare dintre autorităţi şi agricultori. „Nici eu nu se informează destul, nici noi nu comunicăm destul de eficient”, a mai afirmat Sârbu.
O altă problemă expusă de agricultori s-a referit la relaţia pe care o au cu băncile, despre care afirmă că nu îi respectă atunci când solicită finan