Cand ne trasneste in creier
Cunoscuta si sub numele de "accident vasculocerebral" sau "atac cerebral", apoplexia se manifesta prin pierderea cunostintei si paralizia miscarilor, provocate de o hemoragie cerebrala sau de un cheag de sange. Desi functiile vitale persista - respiratia si pulsul cardiac - se impune interventia de maxima urgenta, la fel ca in atacul de inima.
Acest eveniment atat de nedorit este cauza a treia de deces in lume, dupa bolile cardiovasculare si cancer, si principala cauza de invaliditate pe termen lung, in Romania. Comparatia cu un trasnet nu este exagerata, pentru ca, fara nici o avertizare, pot surveni paralizii severe si decese. Un sfert din persoanele sub 70 de ani sfarsesc din cauza primului atac la creier, iar la persoanele peste aceasta varsta, mortalitatea este dubla. Jumatate din cei ce raman in viata nu mai pot sa se ingrijeasca singuri, doar o minoritate reusind sa-si revina treptat. Dar costurile medicale sunt imense.
Evolutia bolii se petrece, insa, pe indelete, inainte de a lovi. Un accident vasculocerebral poate fi un "trasnet" numai pentru oamenii care ani de zile, in ciuda avertismentelor, si-au neglijat stilul nesanatos de viata pe care l-au dus. In spiritul evidentei, amintesc ca revista "Formula AS" dezbate saptamanal aspectele privind pastrarea sau recuperarea sanatatii. Riscul bolilor vasculare, cardiace, cerebrale sau periferice poate fi redus la jumatate, prin mijloacele relativ simple, necostisitoare, ale unui stil de viata sanatos.
* Cauzele si factorii de risc, atat pentru hemoragia cerebrala, cat si pentru astuparea unei artere din creier sunt, in mare, aceleasi. Unele dintre ele sunt inevitabile, si nu pot sa fie influentate: varsta (la cei peste 55 de ani, riscul creste cu fiecare an de viata), sexul (barbatii sunt mai afectati, dar la femei mortalitatea este mai mare) si cazurile de bo