Îi învaţă pe preşcolari să danseze jocuri specific maramuresene, după ce în tinereţe a făcut parte din Ansamblul Maramureşul şi Doina Gorjului, cu care a colindat peste 30 de ţări ale lumii, dar are şi un brevet de pilotaj
Viaţa l-a purtat pe Valer Prodatn dintr-o extremă în alta: de la pilotatul avioanelor, la versurile blânde ale doinelor. Viaţa la ţară i-a aprins dorul de muzică şi folclor. În perioda şcolii a început cursurile de zbor. „Eram elev la Cluj, la şcoala de tâmplărie-modelărie, când am auzit de şcoala de piloţi de la Dezmir, de lângă Cluj. Am început cursurile de paraşutism, , zbor cu motor şi planorism”, spune Valer Prodan. La doar 16 ani a obţinut brevetul de pilot şi paraşutist.
Pilotajul preferat în defavoarea muzicii populare
În 1962 şi-a început activitatea la „Ansamblul Maramureşul”, dar şi-a continuat şi pasiunea pentru pilotaj, ca sportiv, la clubul de la Tăuţii Măgherăuş. La scurt timp a renunţat la folclor pentru şcoala de piloţi- instructori din Braşov. Timp de zece ani i-a iniţiat pe alţii în tainele zborului. „Elevii mei au ajuns toţi piloţi profesionişti”, mărturiseşte pilotul. A obţinut şi numeroase distincţii la acrobaţii în aer, printre care şi C-ul de argint, distincţie acordată pentru zbor cu planorul la o altitudine de 1.000 de metri, pe o distanţă de 50 de kilometri şi aterizare pe un teren necunoscut. „În carnetul meu de pilot nu există note mai mici de nouă şi acelea sunt foarte puţine”, subliniază acesta. A avut parte şi de zboruri mai puţin fericite. Unul dintre acestea a fost pe aeroportul internaţional din Arad. „Făceam o acrobaţie în aer, numită şi roata morţii, un fel de spirală, iar atunci când eram cu avionul pe spate mi s-a blocat manşa şi doar greu am reuşit să o deblochez”, continuă pilotul.
Şi iar la folclor
Dragostea pentru folclor l-a readus în rândurile Ansa