Tot mai multi romani isi investesc economiile in fondurile deschise de investitii. Numai in ultimele doua luni, 10% din economiile concetatenilor nostri au fost plasate in fondurile monetare, care investesc cu precadere in depozite la banci si titluri de stat.
Analistii considera ca dintre toate fondurile, aceste sunt cele mai sigure, datorita investitiilor cu grad redus de risc pe care le efectueaza.
"Castigatoarele acestei perioade sunt fondurile monetare. Pentru prima data in Romania, volumele noi atrase de aceste forme de economisire devin consistente, atat in ceea ce priveste numarul de clienti, cat si sumele atrase", a declarat Mihail Ion predesedinte Raiffeisen Asset Management.
Potrivit acestuia, cresterea depozitelor bancare ale persoanelor fizice a fost de aproximativ 1.000 milioane de lei in lunile aprilie si mai 2009 si "probabil va ramane la un nivel comparabil si in iunie".
Majorarea plasamentelor fondurilor monetare in aceeasi perioada a depasit 100 milioane de lei in fiecare luna, ceea ce inseamna aproximativ 10% din economiile romanilor.
"Apar asadar primele semne asupra faptului ca aceste variante de plasament vor dobandi si in Romania o pondere importanta, asa cum se intampla in alte tari ale Europei, unde detinerile de fonduri de investitii reprezinta intre 10 si 20% din averea financiara a unei familiii", este de parere Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Atuurile unei astfel de decizii investitionale constau in randamentele superioare depozitelor, posibilitatea retragerii in orice moment fara pierderea castigului acumulat si riscurile foarte reduse.
Cum a fost posibil ca intr-o perioada in care increderea in sistemul financiar nu mai este aceeasi ca in trecut, totusi sume semnificative sa se indrepte catre fondurile mutuale, fie ele si monetare,