Cum putem scapa de spaima zilei de maine?
Cand lumea in care traim devine ostila si amenintatoare, simtim nevoia sa ne aparam. Pisicile se fac ghem pe pervazul ferestrei, copiii se ascund sub plapumioara, cu ursuletul de plus in brate... Dar noi? Exista oare solutii care sa ne dea sentimentul ca raul de care ne temem poate sa fie oprit, ca exista locuri de suflet, solutii de viata sau oameni care ne pot ocroti? Ca sa aflam raspuns la aceasta intrebare ne-am adresat unui cercetator in psihologie colectiva, dr. Andrei Basarab din Timisoara.
- Intr-un cantec la moda se spune: "Da-mi o farama de siguranta, intr-o lume in care nimic nu e sigur...". De ce ne e asa de dor de acest sentiment, mai ales in perioadele dificile?
- Perioadele care ne coplesesc cu greutati, cum este situatia economica actuala, ne dezorienteaza profund. Brusc, ne dam seama ca sentimentul care ne stapaneste e teama, frica de ziua de maine, viata ca o umbra plina de amenintari. Cand siguranta dispare, amenintarea patrunde pana in fibra intima a fiintei noastre. Traim doar ca sa supravietuim. In asemenea imprejurari, oamenii isi cauta un punct de sprijin. Insa eu n-am impresia ca in clipa de fata lumea e ingrozita de criza, asa cum se afirma la televizor si in ziare. Ea n-a lovit inca toate zonele sociale, iar istoria Romaniei e ea insasi o lunga criza. Suntem invatati, deci, sa o depasim. As spune, mai curand, ca la nivel de masa, romanii incearca sa decompenseze acest sentiment de teama difuza. De pilda, facandu-si planuri de concediu sau achizitionand diverse obiecte, desi banii de care dispun nu le-ar permite, de fapt, cheltuielile respective. Un fel de "dedublare", ca-n Morometii, capodopera lui Marin Preda. Stim ca vine raul, dar ne prefacem ca nu-l vedem. Prin urmare, oamenii isi fac o placere, stiind bine ca ea le-ar putea subrezi si mai mult starea materiala.