Nasturii căpitanului Leonida Bodiu şi furculiţa unui partizan au devenit obiecte de muzeu. Va fi alcătuită o colecţie cu obiecte din mormintele luptătorilor anticomunişti pe modelul celor organizate pentru victimele Holocaustului. Experienţa copleşitoare a căutării şi dezgropării celor ucişi de represiunea comunistă l-a determinat pe preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR), Marius Oprea, să vrea să împărtăşească şi altfel decât cu ajutorul cuvintelor ceea ce a văzut. El a mărturisit la Bistriţa că vrea să adune obiectele personale pe care le-a descoperit în morminte, pentru o expoziţie itinerantă.
„Într-unul dintre morminte am găsit furculiţa omului. O ţinea în bocanc, când a fost executat. La Nepos am descoperit un bocanc bine conservat, nasturii tunicii militare cu care era îmbrăcat Leonida Bodiu, gloanţele cu care au fost împuşcaţi. Aceste obiecte vorbesc mai bine decât orice mărturii”, crede istoricul. Expoziţia va ajunge în mai multe muzee din ţară, după care Oprea vrea să o ducă la Bruxelles, la Parlamentul European.
Mărturii pe peliculă
Oprea a fost însoţit la ultimele campanii de dezhumare şi de o echipă de jurnalişti francezi care vor să transpună pe peliculă, pentru occidentali, ceea ce au văzut. „A fost o experienţă suprarealistă. Încerc să nu mă implic emoţional, dar este foarte greu să n-o fac. Acolo nu zăceau doar oameni împuşcaţi, ci o întreagă istorie pe care n-o cunoşteam”, explică Mirel Bran, corespondentul Le Monde şi France 24 Television în România.
El spune că documentarul pe care-l realizează împreună cu cameramanul Jonas Mercier va fi difuzat în toamnă, în preajma aniversării a 20 de la căderea comunismului în România. „Cred că va schimba multe percepţii. Pe mine, ceea ce am văzut, m-a schimbat”, relatează jurnalistul.
Bran crede că acţiunile lui Oprea le adu