Odată desfăcut ambalajul, termenul de valabilitate de pe eticheta alimentelor se schimbă. De exemplu, cafeaua sigilată rezistă doi ani. După ce o desfaci, trebuie să o consumi în maximum două săptămâni. Nu întotdeauna îţi poţi da seama dacă alimentele al căror ambalaj a fost desfăcut s-au stricat sau nu. Asta pentru că există alimente care îşi schimbă mirosul şi gustul la mult timp după ce au intrat în procesul de degradare.
Important este însă să ţii minte care sunt produsele ce se degradează mai uşor sau, dimpotrivă, se strică mai greu. Astfel, vei şti la cât timp să le arunci. Ar fi de ajutor să lipeşti pe fiecare produs o etichetă cu data la care ai calculat că expiră alimentul.
Produsele de cursă lungă
Produsele care ţin şi luni întregi după ce le-am desfăcut ambalajul sunt făina, cerealele şi ceaiul. De exemplu, dacă am ţine făina la congelator, s-ar putea păstra mulţi ani.
La frigider sau într-un loc întunecos şi rece şi depozitată într-o cutie închisă ermetic, făina ţine şi opt luni, fie că este albă, fie că este neagră. Ceaiul este produsul cel mai rezistent. Păstrate într-o cutie închisăermetic, frunzele şi florile de ceai îşi meţin calităţile şi doi ani.
Pliculeţele au o valabilitate mai mică, de 18 luni. Odată ce am deschis cutia cu cereale, ar trebui să ne asigurăm că le consumăm în decursul a trei luni. Şi în cazul lor este important să le păstrăm într-o cutie închisă ermetic sau să resigilăm punga (există în magazine dispozitive speciale pentru păstrare). Tot câteva luni (chiar şi opt luni) se poate păstra şi zahărul după ce am desfăcut ambalajul. Punga trebuie însă resigilată.
Dacă strângem bine capacul, mierea poate fi păstrată şi 12 luni. Trebuie însă păstrată în locuri întunecoase şi reci. Ţinută la căldură, se cristalizează. Deşi se obişnuieşte acest lucru, nu r