Cea mai veche harta a Daciei *O noua oferta de exceptie a editurii "Dacica"
- Aparitia acestei harti la editura "Dacica" este o surpriza extrem de placuta, chiar si pentru cei mai putin pasionati de istoria dacilor. Cui i-a venit ideea publicarii ei?
- Ideea mi-a fost data de cativa cititori. Aveam in minte, in momentul in care am inceput sa editez carti despre daci, sa mai public si alte documente referitoare la ei: texte vechi, harti... Nu mi-era foarte clar ce. Dar am primit apoi propuneri de la mai multi cititori, care isi doreau sa aiba acasa o harta a Daciei.
- Cum ai gasit harta? Exista mai multe variante de harti ale Daciei din diverse timpuri si surse?
- Exista harti moderne ale Daciei, facute de istorici si de arheologi, pe baza izvoarelor literare si pe baza descoperirilor arheologice. Dar noi am vrut sa scoatem pentru inceput o harta istorica, o harta veche a Daciei. Cel mai mare cartograf care s-a ocupat de geografie istorica este Abraham Ortelius, un olandez care a trait in secolul al-XVI-lea. Au mai fost editate cateva harti dupa el, dar toate au fost inspirate din harta lui.
- Inainte de el n-a mai existat nimeni care sa cartografieze Dacia?
- Ba da, in antichitate. Dar hartile antice, din vremea Imperiului Roman, erau facute in special in scopuri militare, asa-numitele "itinerarii", realizate fie prin iscoade, fie ulterior, dupa cucerirea teritoriilor, prin cartografierea terenului cu mijloacele de la vremea respectiva. Hartile Daciei romane, care nu oglindesc Dacia anteromana, l-au avut la baza pe Ptolemeu, care a fost cel mai mare geograf al antichitatii si a dat si o incercare de coordonate geografice, uneori destul de aproximative. Cu mijloacele pe care le-a avut el la dispozitie a localizat, cateodata cu o marja destul de mare de eroare, localitatile dacice. Apoi a urmat o perio