In ultimii ani, presa abunda in articole cu tot felul de diete sofisticate, superspecializate si cel mai adesea indemnuri la o alimentatie sanatoasa prin indicarea stricta a produselor de evitat. In general, este vorba de o abordare negativa cand vine vorba de sfaturi utile privind alimentatia. "Majoritatea oamenilor s-a obisnuit sa se informeze si sa constientizeze pericolele nutritive doar culegand din media acele informatii despre ce nu au voie sa manance, fie ca este vorba de grasimi, zahar sau orice altceva" – se arata intr-un amplu articolul publicat in ultimul numar al revistei Asociatiei Americane de Nutritie.
Tara Gidus, purtatoarea de cuvant a asociatiei, atrage insa atentia ca o atitudine pozitiva, axata pe "ce e bine sa mananci si de ce" are mult mai multe sanse de reusita in cazul persoanelor care vor sa-si imbunatateasca stilul de viata printr-o alimentatie corecta si sanatoasa. Ea a precizat ca indreptarea deficientelor de nutritie se poate face cunoscand valoarea nutritiva a unor alimente, prezentand cu aceasta ocazie sapte nutrienti de baza, indispensabili in orice tip de alimentatie. Este vorba de: calciu, potasiu, fibre, magneziu, vitamina A, vitamina C si vitamina E.
1. Calciu
Inca de pe bancile scolii sau din familie fiecare dintre noi stie ca, in general, calciul este bun pentru oase si dinti si se gaseste in lapte. Insa, acest nutrient are mult mai multe proprietati, intre care mentinerea unui ritm cardiac in limite normale sau asigurarea functionarii in parametri optimi a masei musculare. De cat calciu avem nevoie? Depinde de varsta fiecaruia. Adultii pana in 50 de ani au nevoie de 1.000 mg/zi, iar cei care au depasit aceasta varsta de 1.200 mg/zi. In caz ca sunteti expus riscului de a face osteoporoza, medicul s-ar putea sa va recomande o doza zilnica de 1.500 mg. Produsele lactate sunt cele mai bune surse d