A organizat Conferinţa Mondială de Meteori şi a fost invitat de NASA să prezinte rezultatele observaţionale ale Curentului Leonide. Este un militant activ pentru protecţia mediului.
Valentin Grigore iubeşte stelele de când se ştie. În copilărie, petrecea ore în şir, pe deal, privind astrele, motiv de îngrijorare pentru părinţi. „Când se făcea seară, fugeam din casă în grădina de pe deal şi stăteam ore întregi şi admiram cerul cu ochiul liber. Părinţii erau de-a dreptul îngrijoraţi”, ne-a povestit amuzat astronomul.
Şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei şi adolescenţa în zona încărcată de istorie şi frumuseţe naturală de lângă Mănăstirea Dealu.
Este un autodidact
La vârsta de 14 ani, a început observarea sistematică a bolţii cereşti şi, ca autodidact, în anii ce au urmat a pus bazele metodei de observare a curenţilor meteorici în România.
După 1989 primeşte recunoaştere internaţională din partea British Astronomical Association şi reprezintă, în premieră naţională, România la o conferinţă mondială de meteori, 1992 în Slovacia, iar un an mai târziu, la conferinţa din Franţa aduce România pe locul întâi în lume, alături de SUA şi China, în promovarea mişcării de meteori.
Totodată, devine primul român membru al International Meteor Organization, forul mondial în domeniul astronomiei de meteori, şi al altor instituţii din Spania, Ungaria, Franţa, Olanda şi Japonia.
Valentin Grigore a fondat, în 1993, Societatea Astronomică Română de Meteori ca ONG de tineret şi societate naţională de astronomie, a doua din istoria ţării, precum şi manifestarea cultural-astronomică anuală PERSEIDE – Tabăra Naţională de Astronomie, cea mai amplă şi complexă manifestare de gen din Europa.
În perioada 1998-1999 concepe şi coordonează EuRo-Eclipsa 99, cel mai amplu proiect european dedicat eclipsei totale de Soare din 11 august 1999. @N_P