Administraţia locală a oraşului Ineu lucrează la găsirea unor soluţii de reabilitare şi refuncţionalizare a cetăţii. Astfel, conform temei-program, lansată de autorităţi cetatea din Ineu ar putea fi revitalizată într-un real obiectiv turistic care să cuprindă spaţii de cazare, spaţii pentru expoziţii şi spaţii pentru servicii.
„Conform proiectului demarat, cetatea va beneficia şi de amenajarea unui spaţiu multifuncţional care să poată găzdui spectacole, gale sau prezentări. E o şansă reală să atragem turişti în această zonă a judeţului”, a declarat Nicolae Mehelean, primarul Ineului. Lucrările de reabilitare, restaurare şi refuncţionalizare ale cetăţii sunt estimate la aproape 6 milioane de euro, bani pentru care administraţia locală a depus întreaga documentaţie la Ministerul Culturii.
În prezent se caută şi soluţii alternative pentru obţinerea finanţării proiectului, fie ele externe sau interne. Lucrările care se vor desfăşura nu au voie afecteze structura existentă a cetăţii. Cetatea Ineului a fost ridicată în jurul anilor 1290-1300 de către un cneaz român şi în prezent este cel mai important monument istoric al zonei. Aceasta a devenit centrul unui domeniu de importanţă strategică după anul 1541, după constituirea principatului autonom al Transilvaniei.
Încărcată de istorie
De-a lungul timpului această cetate a fost asediată în repetate rânduri, fiind ocupată de către armata turcă, mai apoi trecând sub stăpânirea marelui voievod Mihai Viteazul, pentru ca, după anul 1645, cetatea Ineului să fie reconstruită, sub conducerea lui Gavril Haller. Cetatea de la Ineu, are o formă pătrată, străjuită la colţuri de patru bastioane.