Cele mai cunoscute centre de ceramică din ţară şi din Republica Moldova participă până mâine la Târgul „Cucuteni-5000“
Ieşenii care doresc să admire sau să cumpere ceramică tradiţională pot vizita expoziţiile prezentate de meşteri.
Zeci de ieşeni au ajuns în această dimineaţă în Parcul Copou la cea de-a XXVII-a ediţie a târgului de ceramică. „Vin în fiecare an să văd ce obiecte noi mai pot găsi. Anul acesta cred că voi lua o oală de sarmale nouă pentru că am văzut mai multe modele care mi-au plăcut“, a spus Simona Vicu, pensionară. Vizitatorii au profitat de expoziţiile din Copou pentru a face poze sau pentru a filma produsele oferite de meşterii populari. „Vreau să am câteva amintiri. Nu vezi în fiecare zi asemenea obiecte. Este o plăcere numai să atingi unele obiecte, iar dacă îţi permiţi să le cumperi este excelent“, a spus Mihaela Butnariu, studentă. Ieşenii pot alege dintre obiectele de ceramică utilitară precum oale de lapte, căni, farfurii sau diferite tipuri de vase ori pot opta pentru obiecte decorative din lut.
Zeci de olari prezenţi în parc
La târgul de ceramică sunt prezenţi meşteri olari din diferite colţuri ale ţării precum Olt, Harghita, Vâlcea, Maramureş, Timişoara, Iaşi, Botoşani sau Suceava. „Este al patrulea an când vin la Iaşi, iar dacă voi fi invitat, voi veni şi anul viitor. Obiectele de ceramică de la Vădastra sunt căutate pentru tehnica deosebită după care sunt realizate“, a precizat olarul Ionel Cococi.
Meşterul vine la Iaşi cu obiectele de ceramică tocmai din judeţul Olt, iar preţul acestora variază între 30 şi 250 de lei. Gheorghe Gârbovan, din Siseşti, judeţul Mehedinţi, este un olar prezent anul acesta pentru prima dată la târgul organizat în Copou. Acesta a fost premiat de organizatorii ieşeni cu cea mai importantă distincţie pentru ceramică utilitară. „Am mai expus la târguri organizate în Craiova, Buc