O vorbă din bătrâni spune că „iarba rea nu piere“, fapt confirmat acum şi în mod ştiinţific: răutatea este benefică pentru sănătate.
După ce secole la rând am învăţat din credinţa populară că „iarba rea nu piere“, oamenii de ştiinţă au confirmat această realitate şi pe căi mult mai elaborate. În urma unor studii detaliate, s-a constatat că răutatea şi puterea, în general, se dovedesc a fi elixire ale tinereţii veşnice. Din câte se pare, liderii politici şi şefii de stat, atunci când nu cad victimă vreunui atentat sau se sinucid, se dovedesc a fi deosebit de rezistenţi şi de longevivi. Secretul care îi menţine în viaţă până la vârste respectabile, uneori chiar şi până la 100 de ani, constă într-o anumită vivacitate a activităţii lor cerebrale, care, în opinia neurologilor, s-ar afla în legătură directă cu sistemul imunitar deosebit de rezistent. Exemplele sunt numeroase. Ultimul în ordine cronologică îl are ca protagonist pe fostul preşedinte indonezian Suharto, lider considerat de popor ca fiind un om de fier. Acesta a încetat din viaţă în urmă cu câteva luni, la venerabila vârstă de 84 de ani. Chinezul Mao Tse-Tung s-a stins din viaţă la 86 de ani, generalul spaniol Francisco Franco a trăit până la 83 de ani, iar chilianul Augusto Pinochet a plecat în lumea celor drepţi la 91 de ani. Alt exemplu elocvent este tiranul din Zimbabwe, Robert Gabriel Mugabe, al cărui moto este „Doar Dumnezeu mă poate înlocui“ şi care la 85 de ani se află încă la conducerea statului.
Duritatea, scut antiboală
Din câte se pare, puterea este un adevărat elixir al „tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte“ şi nu prea există motive care să ne facă să nu ne gândim că acelaşi lucru este valabil, păstrând, bineînţeles, proporţiile, şi pentru şeful de birou sau managerul autoritar cu care avem de-a face în fiecare zi. Însă, interesul oamenilor d