Accidentul petrecut în această după-amiază pe şantierul de la Romexpo vine la doar o lună după incidentul de la Băneasa, unde patru muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ, trei dintre ei pierzându-şi viaţa.
Şi atunci, ca şi acum, măsurile tehnice de siguranţă necesare lucrărilor în subteran au fost insuficiente.
Cercetările efectuate în cazul tragediei de la Pasajul Băneasa au scos la iveală mai multe încălcări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor şi al securităţii în muncă.
Citiţi şi
Bucureşti: Doi muncitori prinşi sub un mal de pământ pe şantier la Romexpo
Bucureşti: Al doilea muncitor prins sub valul de pământ a murit
Muncitorii au intuit că pământul se va surpa
Lucrarea nu era avizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), muncitorii nu aveau echipament de protecţie, iar accidentul s-a petrecut în afara orelor de program.
Principalele măsuri tehnice în acest caz ar fi trebuit să fie protejarea malurilor împotriva surpării de pământ şi asigurarea muncitorilor cu echipament individual de protecţie. În plus, oamenii ar fi trebuit instruiţi pentru o astfel de lucrare şi coordonaţi de un specialist.
Ucis de neglijenţă
Valentin Neaţă şi Marian Marius Guriţă, ambii de 30 de ani, au fost prinşi sub un val de pămân ce s-a surpat la şantierul de la Romexpo. „Din păcate cel de-al doilea muncitor a decedat”, a declarat pentru Adevarul prefectul capitalei, Mihai-Cristian Atănăsoaie. „Din nefericire, nu au învăţat nimic de la accidentul petrecut în urmă cu o lună la Băneasa”, a adăugat el.
În momentul în care au fost prinşi sub pământ, cei doi muncitori făceau săpături pentru drenaj pentru canalizare. „Ar fi trebuit ca malul să fie securizat înainte ca ei să coboare în groapă”, a precizat prefectul.
Şanţul avea o adâncime de aproximativ trei metri. Firma care construieşte în zona Romexpo