Mike Carroll este un celebru fotograf liber-profesionist din Statele Unite ale Americii. Are acea simplitate, caracteristică doar oamenilor pe care cu greu îi mai întâlnim azi. Un om obişnuit, care a avut şansa să facă bine şi l-a făcut. În primăvara anului 1990, în ziarul Boston Globe, a apărut un documentar însoţit de imagini, realizate de fotograful Michael Carroll şi doctorul Bill Griffo de la spitalul din New York, Centrul Medical Cornell. Cei doi au prezentat situaţia grea în care se găseau copiii orfani din România după Revoluţia din 1989 şi, de asemenea, starea în care se găseau la vremea respectivă secţiile de pediatrie, ce se confruntau cu o epidemie de SIDA. În urma răspunsurilor copleşitoare din partea publicului şi în urma citirii articolului din presă, un grup de oameni din New England au pus bazele organizaţiei Romanian Children’s Relief (RCR), o organizaţie non-profit, neguvernamentală şi cu baza în Statele Unite ale Americii.
În anul 1998, RCR a înfiinţat Fundaţia Inocenţi, o organizaţie înregistrată legal în România. Astăzi, Fundaţia Inocenţi are filială şi la Bistriţa. Mike Carroll, alături de alţi americani şi români, face parte din Consiliul Director al RCR şi lucrează ca voluntar.
Fotograful şi copiii cu dizabilităţi
Mike a venit în Bistriţa pentru a fi alături de echipa Fundaţiei Inocenţi la cea de-a treia ediţie a Olimpiadei Inocenţilor, olimpiadă dedicată copiilor cu dizabilităţi. Cu toate că a făcut sute de fotografii la cea de-a treia ediţie a Olimpiadei Inocenţilor, Mike ne-a spus că încă nu a reuşit să-şi formeze o anume imagine: „Unul dintre lucrurile care se întâmplă la genul acesta de evenimente este că nu-ţi aminteşti prea multe, deoarece reacţionezi la următoarea imagine pe care o vezi. Dar am făcut o poză unui băiat cu sindromul Down, primind o medalie... El a însumat, oricum, ceea ce înseamnă a