Legislativele de astăzi sunt cruciale pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană. Campania electorală a fost marcată de violenţe şi asasinate. Bruxelles-ul a avertizat că o repetare a fraudelor, ca la trecutele alegeri, ar submina traseul european al Tiranei. Mai citeşte şi:
Peste 8.000 de alegători de peste 100 de ani, aşteptaţi la vot în Albania
Albania şi Croaţia au devenit membre NATO
Albania intenţionează să-şi depună candidatura pentru UE până la sfârşitul lunii iunie
Albania se va împrumuta cu 250 milioane de euro pentru a acoperi deficitul bugetar
În jur de 3,1 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă pentru un mandat de patru ani 140 de deputaţi, dintre cei 4.000 de candidaţi din patru coaliţii politice ce însumează cel puţin 39 de partide.
Scrutinul se anunţă strâns între Partidul Democratic, formaţiunea din care face parte premierul în exerciţiu, Sali Berisha, în vârstă de 65 de ani, şi Partidul Socialist condus de primarul Tiranei, Edi Rama, în vârstă de 44 de ani.
Sondaje recente creditează cele două partide cu un număr aproape egal de intenţii de vot, cu un uşor avans pentru Partidul Democrat. Însă, potrivit analiştilor, niciuna dintre cele două formaţiuni nu va reuşi probabil să obţină majoritatea de 71 de locuri în Parlament. Fostul premier Ilir Meta, liderul Mişcării de Integrare Socialistă (LSI), creditat cu 4% în sondaje, ar putea juca, în acest caz, un rol decisiv.
Campanie electorală cu morţi
Uniunea Europeană a atras atenţia de mai multe ori că aceste alegeri au o importanţă capitală pentru perspectiva europeană a a Albaniei, care şi-a depus candidatura la UE la sfârşitul lunii aprilie. Acest avertistment este cu atât mai pertinent cu cât toate scrutinele organizate în Albania de la căderea comunismului, la începutul anilor ‘90, au fost mar