Arhitectul care a realizat clădirea a făcut şi ştrandul din Oradea. În episodul de astăzi al Campaniei Poveştile Oradiei Mari veţi descoperi povestea Liceului Greco-Catolic Clădirea şcolii greco-catolice, în afară de clădirile bisericilor ortodoxe, este una dintre cele mai reprezentative pentru stilul neobrâncovenesc din Oradea. Şcoala greco-catolică şi casa de locuit din Oradea au fost construite la iniţiativa episcopului Valeriu Traian Frenţiu in 1934.
Clădirea a fost proiectată de Sallerbeck Anton şi executată de Papp Janos şi este aşezată, de fapt, atât pe strada Iuliu Maniu cât şi pe Pavel, şi spre curtea bisericii greco-catolice.
Istoria şcolii
Liviu Borcea scrie în cartea sa „Memoria Caselor” că învăţământul românesc de confesiune greco-catolică din Oradea poate fi urmărit în timp încă de la începutul secolului XVIII. Încă din anul 1733 exista o şcoală destinată pregătirii învăţătorilor la curtea episcopului sufragan greco – catolic.
Tot de atunci funcţiona şi o şcoală primară, desfiinţată de mai multe de autorităţi. În 1832, şcoala a fost reînfiinţată într-o clădire donată de văduva Ana Caba, de pe strada Cuza Vodă (actualul sediu al MindBank). Donaţia s-a făcut la insistenţele directorului şcolilor naţionale din eparhie, Ioan Corneli. Şcoala s-a mutat în noua clădire abia din 1836, imobilul fiind reparat de Episcopia Unită.
Reconstruită
Preparandia greco-catolică a funcţionat pe Cuza Vodă până în 1848 când şi-a mutat sediul în clădirea Seminarului din Parcul Traian. Acolo a funcţionat până în 1883 când episcopul Mihail Pavel a mutat-o într-o clădire a fostului Liceu Pedagogic, de pe strada Iuliu Maniu.
„În perioada interbelică clădirea şcolii normale, situată în imediata vecinătate a catedralei, a fost mărită. Începând cu 1926, lucrările au fost conduse de arhitectul slovac Anto