Taxele de ieşire din sistemul centralizat de încălzire au crescut cu 50% în ultimii trei ani. Reprezentanţii CET spun că nu vor renunţa taxe, în timp ce în unele mari oraşe din ţară nici măcar nu se percepe un asemenea bir. Braşovul rămâne unul dintre oraşele în care se plătesc cele mai mari taxe pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. Taxele pentru operaţiunile de tăiere a caloriferelor şi ţevilor de apă caldă, precum şi avizele de debranşare ajung la suma la 700 de lei pentru un apartament de două camere. Aceste costuri se aplică doar dacă persoana nu se grăbeşte şi poate aşteapta 45 de zile după echipa CET. În caz contrar trebuie să mai achite alţi 1.200 de lei, taxă de urgenţă.
Debranşare la liber în Timişoara
Majoritatea şefilor centralelor electro-termice din ţară au înţeles că sistemul centralizat nu mai este de viitor şi ori au dat liber la debranşare, ori au impus costuri decente pentru efectuarea operaţiunii. De exemplu, la Timişoara, societatea de furnizare a energiei termice, Colterm, nu percepe nicio taxă pentru debranşarea de la sistemul centralizat.
Un clujean, care se debranşează de la reţeau de termoficare, trebuie să plătească doar 37 de lei pe fiecare calorifer şi 21 de lei pentru racordul de apă caldă. La aceşti bani se adaugă 21 de lei pentru procesarea actelor. În total 190 de lei pentru un apartament cu două camere.
Purtătorul de cuvânt al CET Iaşi, Neculai Parasca, ne-a declarat că în Capitala Moldovei nu există noţiunea de taxă de debranşare, dar totuşi, există alte taxe. Ieşenii trebuie să dea bani furnizorului pentru tăierea efectivă a conductelor şi pentru întocmirea referatului de specialitate în privinţa efectelor modificării sistemului de încălzire din bloc.
Vecinii au renunţat la CET
Oraşele vecine Braşovului, respectiv Sibiul şi Sfântu