Velierul Phoenix şi-a întins pânzele şi a pornit pe căile imaginate ale Speranţei lui Radu Tudoran. A plecat ieri la amiază din Portul Tomis al Constanţei spre Sulina, punctul din care Anton Lupan a început pe goeleta Speranţa atât de savurata aventură. De la Sulina, Phoenix va porni spre strâmtoarea Bosfor, va opri la Istanbul, de unde, chiar dacă nu va lua la bord nici un pirat deghizat în călugăr, tot va pleca mai departe spre Pireu, Arhipelagul Cicladelor, Insula Creta, ca să ajungă prin canalul de Suez în Arhipelagul Seiharat în Marea Roşie. De acolo se va întoarce în Mediterana, va opri la ţărmul Libiei, apoi în Malta, continuând drumul prin strâmtorile Messina şi Bonifacio spre Corsica şi Marsilia.
Cei doi membri ai echipajului vor trece prin Gibraltar în Atlantic, unde vor atinge Tangerul, Casablanca, Insulele Capului Verde, urmând să se oprească după 18 zile, dacă vântul va ţine cu ei, în Pernambucho. În Buenos Aires vor face o escală de câteva luni aşteptând să treacă iarna peste Capul Horn, apoi vor porni din nou spre Strâmtoarea Magelan, ţara de foc şi Punta Arenas, locul în care cei doi prieteni Anton Lupan şi Pierre Vaillant s-au reîntâlnit.
ISMAIL, PREZENT FĂRĂ POLONIC
De altfel, Pierre Vaillant - alias Ion Dichiseanu - precum şi îndrăgitul Ismail - maestrul Jean Constantin - au fost pe chei pentru a le ura celor doi mateloţi vânt bun în expediţia care pentru cei doi actori nu a depăşit Marea Neagră. După cum ne-a povestit maestrul Jean Constantin, "s-a filmat la Sulina, aici, în portul Tomis, în Bulgaria şi ceva mai în largul mării...", încheind cu o replică celebră şi foarte dragă a lui Ismail: "Întâi mâncam, pe urmă luptam!".
Tot pentru a le ura vânt bun celor doi temerari, Cătălina şi Marius Albu, s-a aflat pe chei şi Cornel Tăbăcaru, omul de afaceri american, canadian, costarican, dar în primul rând român, c